”Rikskristallnatten” kallas natten mellan 9 november och 10 november 1938 då beväpnade grupper från nazistpartiet i Tyskland iscensatte en landsomfattande terroraktion mot den judiska befolkningen, en pogrom.  Cirka 400 judar dödades eller tvingades begå självmord, 20 000–30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger, närmare 300 synagogor brändes ner och över 7 500 butiker vandaliserades. Pogromen varade dock inte endast en natt, i själva verket startade den redan den 7 november och avslutades inte förrän den 13 november.

Nu följer Wilmas berättelse om hur hon, hennes familj och Rhaunens övriga judar upplevde dessa dagar i november 1938. Till Wilmas redogörelse har jag bifogat historisk bakgrund och fördjupning samt en del andra vittnesmål.

https://carolynetnolog.wordpress.com/liebe-wilma/kristallnatten-november-1938-valdet-trappas-upp/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s