Efter ”Rikskristallnatten” i november 1938 gjorde många tyska judar allt de kunde för att lämna landet samtidigt som restriktionerna mot dem hårdnade allt mer för varje dag som gick. Både Wilma och hennes äldre bror Kurt hade tur som kunde slinka ur nätet innan det blev för sent.

Efter Hitlers berömda tal inför riksdagen den 30 januari 1939, där han förutspådde förintelsen av Europas judar, minskade möjligheten för Tysklands judar att undkomma det allt hårdnande nazistiska greppet för varje dag som gick. Restriktioner, både från den nazistiska regimen och från omvärlden lade hinder i vägen. I maj 1939 hade till exempel den brittiska regeringen publicerat en vitbok som innebar att judisk invandring till dåvarande Palestina, som lydde under brittiskt mandat, avsevärt begränsades mot tidigare. 

Det här visste inte den då 15-åriga Wilma något om, och om Arthur och Frieda visste så sa de inget, utan Wilma reste iväg till Sverige med förhoppningen om att hela familjen skulle återförenas i Palestina. Föräldrarna och lillasyster Margot skulle bara få sina papper klara.

Fortsättningen av Wilmas berättelse om resan till Sverige och den allra första tiden i det nya landet finns här:

https://carolynetnolog.wordpress.com/liebe-wilma/jag-hade-aldrig-akt-om-jag-skulle-vetat-hur-det-skulle-bli/

 

 

En reaktion på ”Från Tyskland till Sverige sommaren 1939

  1. Hej Carolyn!

    Jag har nu skickat en förfrågan till mina barn om intresset att träffa dig för att ta del av dina upplevelser och kunskap. Jag har frågat om lördag eller söndag är den bästa dagen och föreslagit att vara i Farsta. Jag har fått veta att Samuel inte kan förrän i oktober och att Lisa kan i oktober. Nu väntar jag på svar från de andra. Är en helgdag också bäst för dig? kram Monica

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s