När Wilma läser breven, daterade 14 oktober 1941, från sina föräldrar och lillasyster om att de ska flytta från Rhaunen ökar hennes oro för vad som egentligen händer med dem. Hon skickar omedelbart ett så kallat svarskort till dem och i det hon skriver reflekteras hennes rädsla.

Mina älskade föräldrar. Hur är det med er? Var är ni? Vad händer med er? Jag vill fråga er, fråga igen och igen. Snälla svara mig omedelbart och ge mig er adress. Lever ni fortfarande??? Jag kan inte vara lugn efter allt som hänt. Jag mår bra. Oroa er inte för mig. Jag vill inte det eftersom ni vet hur jag har det här. Hur är det med min älskade Margot? Skicka mig ett svar omedelbart. Mår ni bra?  Ha det så bra, och jag skickar all min kärlek och kyssar. Wilma Svara omedelbart.

Wilma skriver också brev till en granne och god vän i Rhaunen, Rosa Grünewald, där hon frågar efter sina föräldrar, var de är och hur det är med alla i Rhaunen och ber Rosa skriva tillbaka så fort som möjligt.

Vad Wilma inte vet, när hon sitter där i sitt lilla rum hos fru Norlander i Stocksund och skriver till sina föräldrar och Rosa Grünewald, är att de redan befinner sig i Lodz getto i Polen eller Litzmannstadt, vilket nazisterna döpte om den polska industristaden till.

Läs vidare här: https://carolynetnolog.com/lodz-getto-helvetet-pa-jorden/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s