Som säkert alla släktforskare känner till har varje familj en eller kanske flera historier och rykten om släkten som berättas från generation till generation. En del tappas bort på vägen medan annat läggs till – jag menar – vem gillar inte en bra historia! För en släktforskare kan det här vara rena guldgruvan men också rena dynamiten. I historierna kan det finnas en hel del information om personer och tidpunkter och annat att hämta, men när sedan släktforskaren tar sig in i arkiven och börjar belägga födslar, vigslar, dödsfall och får all information som till exempel kan läsas ur våra husförhörsprotokoll kan plötsligt bilden bli en helt annan. Själv har jag upplevt det ett flertal gånger i min forskning.

Och det är en sådan traderad historia inom min familj som jag genom min släktforskning lyckas belägga och som jag ska skriva om.

Den på sin tid berömda operasångaren Leonard Labatt är min farmors farfar, men det har aldrig blivit officiellt. Därför blev det också ett ordentligt detektivarbete i alla möjliga källor innan jag äntligen kunde anse mig ha hittat lösningen och belägga familjens muntliga historia. Jag börjar med att presentera ett enkelt släktträd som jag har gjort själv. Det börjar med Leonard Labatts morfar och mormor och det som är markerat med extra svart är min gren som slutar med min pappa Svante Östberg.

IMG_2281